Advent u Grazu

U subotu 11.prosinca 2004. Lingua Club posjetio je Graz, drugi po veličini austrijski grad, koji je većini naših sugrađana poznat iz perspektive velikih trgovačkih centara. Mi smo ovaj put više razgledavali, a manje kupovali.

Najprije smo se uspinjačom popeli na Schlossberg, nezaobilaznu znamenitost Graza. Vožnja je bila kratka ali uzbudljiva, budući da je uspon od 61% vrlo strm. Sa vidikovca na kojem smo snimili ovu grupnu fotografiju pruža se pogled na gradske krovove.

Obilazak smo nastavili razgledavanjem nekadašnjeg zatvora koji danas služi kao pozornica za operne predstave i koncerte, a nakon toga produžili smo do Uhrturm-a, tornja sa satom sagrađenog u 13.stoljeću.

U podnožje Schlossberga sa 473 m visine spustilismo se velikim dizalom (iznenađujuće brzim!), gdje nas je čekala nova atrakcija: obilazak podzemnih tunela malim vlakom…

Kad smo izašli na svjetlo dana uputili smo se prema centru grada, na glavni gradski trg Hauptplatz kojim dominira zgrada vijećnice (Rathaus). Ovdje su nam pažnju zaokupili mnogobrojni štandovi i raznovrsni mirisi …Kad se dolazi u Graz u vrijeme Adventa, bio bi velik propust ne pogledati božićne jaslice od leda u dvorištu palače Zemaljske vlade (Landhaus), pa smo to i učinili.

Slijedi obilazak drugih znamenitosti:
Popeli smo se po dvostruko zavojitim stepenicama, remek djelu klesarske umjetnosti iz razdoblja kasne gotike, a točno u 15 sati na zvoniku na trgu Glockenspielplatz otvorili su se prozorčići i pojavile su se drvene lutke u narodnoj nošnji koje su se okretale uz zvuk zvonjave zvona.

Naš posjet Grazu završio je na glavnom trgu koji je, sada već u mraku, bio raskošno osvijetljen, a na fasadi vijećnice pojavila se projekcija velikog adventskog kalendara.